I händerna på ovissheten

Idag skulle vil fixa vårt visum. Det är lite spännande, det är inte riktigt någon som vet hur man gör det och vad som går och vad som inte går. Så kan det ju inte vara tänker ni. Men jo, så är det! Vi började med att åka till polisen med Nefabs chaufför Ryan, lovar er en bild på honom någon dag - han är stört skön, han har en frisyr som gör hans huvud helt äggformat och idag var han nyklippt så idag var han extra ägglik. Han pratar knappt engelska och säger mest ja eller upprapar det sista ordet man sa och nickar, privat så har han ett förtag som arrangerar bröllop och drar in massa pengar, men hela dagarna sitter han i en bil för Nefab för ett par 1000 i månaden..!

Hur som, vi kommer dit vid 8.40 och då de inte öppnar för än kl 9 var det kö, Ryan bad oss ställa oss i kön medan han själv gick fram till dörren. Där stod han tills de öppnade, då tittar han på oss, gör tummen upp och springer in före hela kön upp till automaten där man tar nummerlappar. När vi kommer springande upp för rulltrappan står han där och säger "number 5" och ler stort.



Hemma bad ambassaden oss fixa ett utdrag från skattemyndigheten som visade att vi bodde på samma adress efter som vi inte är gifta. Har undrat hur 17 kineserna ska fatta vad det pappret betyder, lgh 101 liksom. Hur ska de förstå att det betyder appartment 101? Men nu behöver jag inte undra längre, nu vet jag - de förstår inte vad det betyder. Så vi lämnade polisen och åkte till Sveriges ambassad här, där träffade vi en klippa som sa att efter Expon så vet man inte riktigt vet vad det är kinesiska polisen behöver för att kunna godkänna visum, H&M och Tetrapack klarar sig med en lapp, medan exempelvis ABB inte klarar sig med samma papper. Säger ju det, jag tror ju nästan inte på det själv, men jag såg ju henne visa alla olika varianter som fanns - vissa funkade ibland, ibland inte. Hon ska i alla fall fixa lite olika varianter till oss så ska vi göra ett nytt försök hos polisen på fredag! Fortsättning följer...

Många kineser, oberoende ålder, går runt i pyjamas. Den ska gärna gå i bleka färger, tjejerna jobbar mycket fjärilar, blommor och så klart Hello Kitty medan killarna mest har randiga i blåaktig nyans. De är alltid väldigt väl strukna och rena så hade det inte varit för den uppenbara pyjamas formen så hade man kunnat ta det för en mysdress. Jag nu fått förklaringen till varför man väljer pyjamas. Det finns mycket demoner, drakar, andar och andra övernaturliga fenomen i den kinesiska tron. Dessa monster kommer fram i mörkret och då måste man gå ut och kriga mot dem för att de inte ska ta över, dessa krigare har ju då varit vakna hela natten så de måste få vila på dagen. Så de som går och kring i pyjamas är alltså de som har varit ute och krigat hela natten. Känn på den förklaringen, rätt självklar va!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0