Dalahäst- vad är det egentligen?

Har funderat en del på den här lappen i trapphuset. Jag är hyfsat mörkrädd sedan innan så jag behöver inte få en lapp där de varnar för inbrott (för det är så jag har tolkat den) upptryckt framför näsan varje gång jag ska ta hissen hem. Men med vår nya fina tavla i hallen känns det lite som jag har skaffat en vakthud. Vet att några av er tycker att valet av motiv är rätt bisarrt, men såhär i plötsliga inbrottstider känns den hel rätt! Har jämfört resultatet med den lilla bild han fick och jag måste säga att jag är grymt imponerad!



Har idag skickat en ny förfrågan och hoppas att han kan måla den här till oss lika bra! Mr Yin pratar inte jätte bra engelska men ville gärna veta lite om motivet för att kunna förmedla känslan på ett bra sätt. Jag tog i från tårna för att verkligen måla upp en känslomässig bild, men det tog tvärstopp redan vid andra meningen. Vad är egentligen en dalahäst? Blev så ställd över de faktum att jag inte har en blekaste aning var de kommer ifrån och varför de ser ut som de gör att jag inte ens fick i hop en bra lögn.



När vi ändå är inne på det här med att jag är mörkrädd vill jag passa på att visa upp mina nya lampor. De kanske inte inger lika mycket respekt som vakthunden - men de ger ju en himla gemytlig stämning måste jag säga. Brukar inte gilla clowner, tycker att de är väldigt obehagliga med sitt smink och kluriga attityd, men de här två gör ju att det känns kul att bara vara hemma!



Så till någon helt annat. När man tänker China kanske inte den första tanken som slår en är handikappanpassat. Men faktum är att de är inte långt ifrån att vara det. Många trottoarer är smala, det står träd lite överallt, folk kör överallt och det står cyklar & moppar över allt - men när de anlade trottoarerna så tänkte de steget längre än vad stadsbyggnadskontoret gjorde hemma. i Mitten på alla trottoarer så går det som en räfflad bana och när den här banan svänger, delar sig, kommer till en korsning eller gör något annat än fortsätter rakt fram så ändras mönstret. Det här gör att de som är blinda kan känna vart de går och när de ska vara lite uppmärksam på att det händer något. Riktigt fyndigt tycker jag!



Nu blir det här världens längsta inlägg, men måste bara berätta en sak till. Jag har läst tre så roliga böcker sedan vi kom hit. De är så roliga att jag tagit tunnelbanan åt fel håll och åkt för långt upprepade gånger utan att blivit irriterad - för det innebär ju bara att jag får läsa mer! När jag har förklarat böckernas rolighet för Tobias har han inte riktigt förstått så det kan vara så att ni kommer bli jätte besvikna om ni väljer att läsa dem. Men det är helt klart värt ett försök för det kan bli så att ni kommer få det lika kul som jag har haft det!



A piece of art

Kommer nu berätta om allt fint jag hittat idag, men ni får inte se några bilder för internet har en seg dag idag.

Det finns inget det inte finns en marknad för här, idag har jag varit på lampmarknaden! Hittade två pang kul lampor! Hämtade även ut vår tavla idag, måst säga att jag är väldigt imponerad av tavlan han har målat utefter en lite bild på 5x5 cm som han fick på mailen. Så om någon vill ha något uppmålat så rekommenderar jag Mr Yin, Hummingbird Gallery, A14, No 212 WenDing Lu, Room 1001. mail: [email protected]!

Var och fikade med en nyfunnen vän idag som tipsade om ett område som heter M 50 med massa konstnärer i lustiga hus så dit ska vi åka nästa vecka. Längtar redan! Ska även följa med henne till tygmarknaden (ytterligare en marknad) på lördag där hon hade en bra skräddare, tänk om det är en skräddare som kan sy upp klänningar... Oj oj oj vad det skulle vara bra för mig!

Som jag skrev i går är det middag med ärtans vänner i kväll. Ärtsoppa, pannkakor & punsh står på menyn och dresscoden är gul och blå. Just gult och blått är inte färger som är vidare frekvent förekommande i min garderob och i ärlighetens namn kände jag inte för att shoppa något i de färgerna heller. Men oroar mig inte, har på mig mina blå träskor som jag fick från mina kollegor på ICA - känner att de utklassar allt vad gula och blå kläder heter!






IKEA - det är inte bara skruvar som fattas

Hade sån träningsvärk i natt. Så fort jag skulle byta position så vaknade jag av att benen värkte och behövde flytthjälp. Var någon som en gång sa Man vill ju inte se fattig ut på stranden och så tog hon en bulle till. Minns inte vem det var, men vet att jag gillar personen!I

Just nu hände något skumt. Det knackade på dörren och utanför står inte en, utan tre personer och räcker över en lapp och pratar på kinesiska. Jag tittar frågande på dem och tillslut förstår jag att det är kabel TV räkningen, jag har ingen kabel TV så bara det är konstigt, men ska det behövas tre personer för att lämna en räkning? Varför postar de inte den som man gör med vanliga räkningar? Den är även manuellt stämplad. Nu kommer vi till det här med ineffektiviteten igen; det har ju minst tagit 4 personer att levererar min räkning för det är garanterat ingen av dem som har som jobb att levererar räkningen som har stämpeljobbet. Hemma krävs det ingen (betalar inte TV licensen av principskäl).



Om det är någon som har något med IKEA att göra som läser detta så skulle jag önska att ni tog denna fråga på ert nästa avdelningsmöte. Har sökt en del jobb på IKEA här men har inte nått någon framgång. För det första har alla jag varit i kontakt med gällande jobb (svenskar) haft en rätt oskön attityd, sen kräver de att man pratar kinesiska för att jobba på IKEA i Shanghai. Det kan jag förstå, men nu råkar det vara såhär att jag vet att det är få svenskar på IKEA som faktiskt pratar kinesiska. Det som stör mig allra mest är dock det här med "vi anställer helst folk med erfarenhet från IKEA". Hallå, det är ingen sekt ni jobbar på - vi som kommer utifrån kan också vara värda att ta i beaktning, kanske till och med kan bidra med erfarenheter som ni som alltid har jobbat på IKEA aldrig fått lära er.

Som ni kanske förstår är jag ganska bitter på IKEA idag, och vill därför passa på att berätta några sjuka historier om IKEA Shanghai. Historierna kommer från en förstahandskälla så jag garanterar att de är sanna.

Historia 1
För ett par veckor sedan införde IKEA nalle förbjud, folk hade alltså tagit med sig så mycket nallar till jobbet att någon fick nog och införde ett nalle förbjud.


Historia 2
Som ny på IKEA i Shanghai får man gå en kurs i vad svenskt är. Där berättat kursledaren, en kines, om att i Sverige kör ungdomar EPA-traktorer och populära artister är exempelvis Nordman.



För att inte pappa ska få spader väljer jag att inte kommentera IKEA mer. Men jag vill att ni funderar på följande:
1 a. Hur många procent av Sveriges befolkning har någonsin aktivt valt att spela en låt av Nordman?
1 b. Hur många av dessa har valt att göra det under de senaste 15 åren?
2 a. Hur många procent av Sveriges befolkning har ägt en EPA-taktor?
3. Hur ser verklighetsuppfattningen ut för den som ansvarar för IKEAs introduktionsprogram?
4. Hur många nallar exakt krävdes det för att man skulle sätta upp lappen "Teddy bears forbidden"?
5. Vad är det man får lära sig i en IKEA butik som man inte kan lära sig någon annanstans?


I morgon ska jag på middag med nätverket Ärtans vänner, tänk om det är någon från IKEA där.. Känner redan nu hur jag är laddad till tänderna med intressanta frågor om företaget och dess arbete i det spännande landet Kina!

Konstigare kan det inte bli. Det är omöjligt.

I helgen är det National Day här, vet inte riktigt vad man ska förvänta sig i form av happening. Vet att man är ledig måndag-onsdag och att många då passar på att åka hem till sina familjer i Kina. Men i morse såg jag denna lapp i trappuppgången... Speciellt punkt nummer 2 & 3 gör mig lite konfunderad, vad är det som kommer hända på min balkong? I Sverige kan man ju i turisttider varna för ficktjuvar, men att någon skulle ta mina skor känns lite avlägset... Ja det återstår att se, meddelar nästa torsdag vad som hände helt enkelt.



Idag skulle jag träffa en svensk rekryteringsfirma, jag har sett kontor här och var införstådd med att det inte skulle se ut som hemma. Men de har ändå en svensk ägare, svenskar som jobbar på kontoret, en snygg hemsida och bra referenskunder. Kommer dit kl 10 som avtalat, då ligger det en tjej och sover i soffan i receptionen. När jag lite diskret säger Hello, tar fram en sopkorg - och håll i er nu. Kräks. Sen frågar hon vem jag ska träffa. Ehhh, Xi Chou. It's better you call him säger hon då. Mmmm jag tror det. Den här Xi är svensk, ringer honom och säger att jag är på kontoret, han meddelar att han är sjuk men att jag ska träffa hans kollega, Jessica. 10.30 kommer Jessica in (receptionisten har spytt en gång till). Vi byter ett par ord, jag säljer in mig själv. Hon nickar, säger att hon bara har jobbat en vecka på kontoret och inte riktigt har koll på den kinesiska marknaden och hur de jobbar här, men att det var trevligt att ses. 10.50 går jag därifrån helt förvirrad. Det finns så mycket spån i den här världen, jag inte oersättlig men jag skulle fan kunna ersätta bra många här nere och göra deras jobb 100ggr bättre.

Som att lappen, receptionisten och intervjun inte var konstigheter nog för idag så mötte jag denna moppe utanför vårt hus. Om jag var han skulle jag ju tänka att jag tvättar rutan då och då så att jag ser trafiken. Antar att han inte resonerar likadant, för han har ju sågat ett hål i sin ruta så han ser ut..!



Allt detta hände innan lunch idag, så jag bestämde mig för att resten av dagen ska jag spendera hemma - får vara nog med konstigheter för idag. Risken finns dock att jag toppar dagen vid kl 16 idag då jag har squashträning. Gårdagens trapplöpning har resulterat i att mina ben idag är betongblock som är helt oböjbara. Undra om man kan betala någon för att böja sig ner och hämta min boll, för jag kommer bli utskrattad om jag ens försöker.



Ny arbetslöshetsbubbla spås för Shanghai

Något som jag verkligen gillar, som ger en känsla av att man bor i ett land där det är skönt att vara är rulltrappor utomhus. Finns det rulltrappor utomhus är det lite som en stämpel "här blir det inte frostigt och snöigt". Vi har massor av utomhusrulltrappor här, försöker åka lite varje dag!


Märkte att delar av texten försvann igår så rubriken hade ju inget alls med det jag skrev att göra. Vad som skulle så är att i Shanghai tvättar man extremt mycket på söndagar. Ut genom alla fönster hänger det bambupinnar med tvätt, mellan lyktstolparna hänger linor med tvätt och på elledningarna hänger det galgar (den känns i och för sig lite sådär..!)


Har tidigare skrivit om det här med sopsorteringen, att den inte är vidare effektiv - men skapar arbetstillfällen. Nu när jag är inne i mitt jobbsökarstadie tänker jag mest hela tiden på hur folk jobbar, och kan ärligt säga att merparten av Shanghai är rätt ineffektivt. Det finns mycket i den här staden som är väldigt modern, häftiga platser som vi i Sverige inte ens är i närheten av att åstadkomma. Som exempel kan vi ta en artikel jag läste i Aftonbladet i veckan "Stockholms nya landmärke - Kungsholmsskrapan, 71 meter" Här vet jag inte om de ens bygger hus under 100 meter längre, den nya skyskrapan de bygger här är 600m - det är alltså 8,5 gånger högre än Kungsholmsskrapan, de får mig att fundera på vart gränsen för att få kalla en byggnad skyskrapa går...

Samtidigt som att resultaten är moderna är vägen dit raka motsatsen, ta byggindustin som exempel: När man hemma beslutar sig för att bygga något tar man dit en grävskopa för att fixa grunden - här tar man 100 byggjobbare och ger dem varsin spade. De bygger ett hus mitt emot oss, förra veckan skulle de flytta bygghissen till ett annat hus. Hemma hade man tagit en lyftkran och flyttat på den, här firar man ner den, lägger den på bambupinnar och rullar den, några puttar och några flyttar pinnarna framför hissen så att den kan rulla vidare. Självklart står några bredvid och hejar på! Om man nu bor i en stad med ca 25 miljoner människor kan man inte jobba effektivt, då skulle arbetslösheten bli så stor att det skulle bli kaos. I Sverige har inte antalet jobb ökat på 25 år, men befolkningen har öka med ca 1 miljon - det är väl inte konstigt att vi har arbetslöshet. Undrar dock hur länge det är hållbart att jobba så här ineffektivt här, med så många anställda på varje plats kan man inte ha höga löner, samtidigt trissas priserna upp och Shanghai är nästa i klass med Stockholm. Detta gör att få kommer ha råd att leva här, företagen kommer att behöva höja sina löner; för att klara detta måste de minska antalet anställda. Ser ni nu att jag just har förespått en arbetsmarknadsbubbla för Shanghai?! När ni läser om detta i DI, kom då ihåg att jag skrev det först ;) (Nu tänker säker ni; det här läste jag i DI för ett år sedan..! Ok, men det gjorde inte jag och för att vara en person som lejde en kompis att skriva sin makroekonomitenta så tycker jag att det är en rätt djup analys)

Kanske något lite mer lättsamt om dagen då. Har hittat en ny träningsform, håll i er - den är grym! Vårt hus är 29 våningar högt så i morse sprang jag upp och ner två gånger... tror ni vakten kollade konstigt på mig?! Men är helt övertygad om att den ger resultat för jag känner redan nu att jag kommer ha problem att resa mig upp ur stolen jag nu sitter i! Beach 2012 here I come!


Idag ska jag börja lära mig kinesiska, vi har bestämt att varje söndag från det att Tobias kommer hem så ska vi ha en lärare som kommer till oss. Då Tobias är en språkbegåvning och jag raka motsatsen så känner jag att jag måste tjuvstarta lite och har därför köpt en webbaserad kurs. Får se hur kul jag tycker att det är. Räcker dock med att jag tänker på det här med syrianska föreningen hemma som vägrar lära sig svenska så tänder jag till. Måste i alla fall kunna säga att jag gav det en ärlig chans.

Den stora tvättardagen

Va gillar ni träningscykeln jag hittade idag?! Cool va! Typsik grej min bror skulle köpa, en snygg och häftig grej, minimalt användningsområde men alla som ser den blir avundsjuka. Oroa dig inte Tobias, jag köpte den inte.



Idag har Tobias åkt till USA, såg ju lite fram emot det för då skulle jag kunna shoppa. Var och kollade på möbler och valde vilka vi ska ha, men nu är det ju gjort - och så är det 14 dagar tills han kommer hem. Kan ju inte spendera 14 dagar på kopia gatan, det har jag varken råd eller lust med. Så kvällen idag gick åt till att komma på vad jag ska göra i 14 dagar. Alla tips tas tacksamt emot! Pappa föreslog Thailand, ska kolla väderrapporten. En solstol är ju aldrig fel!


Century Park

Varför äter man chips som inte är goda? Ibland köper man en ny sorts chips som inte är så goda, men man kan ändå inte låta bli att äta dem. Vi har just ätit en påse chips med ketchupsmak, jätte äckliga. Men påsen är slut.


I dag besökte vi Tobias alla skräddare. Började med skorna, de blir jätte fina! Tror vi, var lite svårt att avgöra eftersom man bara såg innerskon men so far so god! Extra kul var det att han gick omkring i nylonstrumpor.




Så till skjortorna. Sist hade de sytt dem i fel tyg & i fel mått och på grund av det fick Tobias en utskällning, så vi skrattade väl inte på vägen dit. Väl i affären var skräddaren lika glad åt att se oss som vi var att se honom, Tobias provade skjortorna. Tystnaden var total. Han kom ut ur provrummet. Såg ganska bitter ut. Jag och skräddaren höll andan - skulle det här bli en bra dag? Skräddaren smög fram till Tobias visade hur han skulle sy in dem i ryggen. Tobias nickade och skräddaren tog skjortorna och smög iväg. När han kom tillbaks gick Tobias in i provrummet, kom ut och sa ok. Han var tillräckligt nöjd. Kanon! Vi betalade och gick och kommer aldrig mer komma tillbaks.




Har hört talas om en fin park som ligger i närheten av skräddaren så vi gick dit. Vilken park, överdriver inte om jag säger att den var lika stor som hela Kungsholmen. Flera sjöar, kanaler och gräsmattor!! Vi köpte glass och satte oss i gräset, det var nästan tyst och solen sken, efter 4 veckor i fullständigt kaos med tutande bilar, skrikande kineser, mat os och trängsel var detta som att komma till himlen. Vi insåg att vi förmodligen inte kommer att ta oss hit så ofta, men vetskapen om att den finns gör bara att allt känns så mycket bättre!


Det är något på gång i parken, kunde inte riktigt lista ut vad det var, men det måste vara något som drar otroligt mycket folk. Har aldrig sett så många vita platsstolar i hela mitt liv. Allt ni ser som är vitt är stolar - hela vägen bort till slutet av sjön. Måste ju vara något jätte kul/spännande/fint. Ska ta reda på vad, för känner att det här kan man inte missa.



Eftermiddagen spenderade vi med att äta brunch med våra nyfunna vänner Sofia och Carl-Fredrik (känner dem inte tillräckligt bra för att fråga om de ville ställa upp på bild - men det kommer) och möbelletande. Vi behöver en garderob, ett bord för att lägga typ nycklar och grejer på, lampor och mattor. Vi kom hem utan något, köper det när Tobias är borta i stället. Han funderar så, blir ju bra i slutändan - men vägen dit är lite för lång för mitt tålamod. Sen slutar det ju alltid med att vi köper det jag ville ha från början i alla fall. Smidigt va!



Kopia, riktig kopia eller riktig?

Är det ett känt märke så är det ett bra märke. Är det ett dyrt känt märke är det ännu bättre. Det är därför bageriet heter Marco Polo bakery, spat iRelax och banken Ping bank. Köpte en juice idag, den hette Apple juice - ingen konstigt med det bara att det var Apple loggan på flaskan istället för ordet apple. Missade dock att ta en bild, men den var rätt snygg och god så kan hända att jag hittar den igen!

Åt lunch med en kines som jag har fått kontakt med här, hon jobbar för Dior och då var jag ju bara tvungen att kolla med henne hur hela den här fejkindustin funkar, fick säker 40 min utläggning och den tänker jag inte dra här. Men något jag kan berätta är att jag nu vet vart man kan köpa "riktiga" kopior. Myser lite åt tanken att Tobias är borta i två veckor nu och jag kan gå dit hur mycket jag vill utan att han kommenterar mina inköpa, huruvida de var nödvändiga eller ej. Puss älskling!

Har även hittat en anna kul affär www.xinhuayun.com, står att de kan levererar lite överallt så testa. Eller så väntar ni på att jag har fått min beställning så kan jag kommentera kvalitén - men vad jag har hört är den bra! För att toppa dagens märkesundersökning har jag även hittat en copy market för lampor. Om ni känner att ni saknar något som ni inte har hittat kopierat så säg bara till - ska nog hitta det :)

Nog om kopior, i morgon är det lördag då ska vi ut till skräddaren och kolla till Tobias skjortor igen. Håller tummarna för att de blir bra - de kanske har gjort dem av rätt tyg i alla fall..!



Flower power

Idag vaknade vi och åt god frukost eftersom Tobias inte skulle vara på jobbet så tidigt, drack ett te som jag köpte igår. Kineser dricker jätte mycket te, verkligen hela tiden, så det fanns en del att välja på i affären. Eftersom smakerna stod på kinesiska så gick jag på det som var finast :) Ser ut och smakar som prästkragar. Men man blir ju lycklig av små blommor i koppen, för här har man inte tesil.



Resten av dagen spenderades i maten tecken, gjorde mitt första besök på Carrefour. När vi går till ICA Maxi hemma så tar Tobias alltid av sig till t-shirt och så ser man att han tänker "japp, nu är jag redo". Här fick man ta ett djupt andetag i rulltrappan och stålsätta sig själv, det var dags för ICA Maxi x2 men ett utbud på kinesiska. Hade rätt kul, och nu har vi både det ena och det andra hemma som måste testlagas.

Veckans erbjudande... Tänkte köpa men ångrade mig när jag höll i den. Själva styckningen skulle nog funka men var skulle jag hålla när jag skär av halsen?


Köpte inte heller klosnacksen. Var faktisk aldrig ens nära.



Efter Carrefour stod Kalles Kaviar och saltlakrits på inköpslistan. Som vanligt på IKEA blev det en hel kasse med massa saker som jag inte visste att vi behövde och när jag hade betalat insåg jag att klockan är 6 och det är rusningstid i Shanghai - var lite som pest eller kolera, taxi kö i en timme eller knökfull tunnelbana. Blev tunnelbana. Hoppade på och det var förvånansvärt lite folk på vagnen, rätt skönt eftersom min påse vägde bly. Tog tåget mot Shanghai railway station, väl där insåg jag att det finns två railway station i Shanghai. Jag bodde inte vid den jag just åkt till. Det var dags för dagens djupa andetag nummer 2, byta tåg och åka hem. Tror något har hänt med mig, jag blev inte ens lite arg, suckade bara och tänkt This is China. Nu var det ju inte Kinas fel att jag tog fel tåg - men ändå, det är rätt lätt att skylla allt på dem.



Show time

I bland har man tur så nu är internet up and running igen. Himla skönt, som svensk är man ju lite lätt beroende av tekniken. Första veckan här hade jag ingen mobil, skulle vilja likställa det med det stadie då man är tillräckligt sjuk för att inte gå till jobbet - men tillräckligt frisk för att inte sova hela dagarna. Typiskt jobbigt mellanläge.

Innan jag visar er bilderna från teppanyakirestaurangen så måste jag visa Tobias picture of the day. Känner att jag absolut måste ha en sån här när jag blir gammal. Tänk sådana mysiga turer vi skulle kunna ta. Älskling, jag är lite trött - kan du styra en stund?



Så till maten från i söndags. Som jag har sagt tidigare så är mobilkamera ingen kamera att förmedla stämning med, men ja... ni förstår hur gott det var!



Kvällens mest udda grej var dock fiskhuvudet. Alltså det kom bara in ett huvud, ingen kropp - den man i normala fall äter. Tydligen är kinderna delikatessen, jag provade inte så kan inte uttala mig i frågan. Men ställer mig tveksam till det.




I Shanghai planerar man inte - här parerar man

När vi var här i somras så gick vi till ett teppanyaki ställe som Henrik rekommenderade oss. Väl där så förstod vi och servitrisen inte alls varandra, efter några tappra försök så gick vi därifrån utan att äta. Men i söndags gick vi dit igen - med Henrik! Allt var så himla gott! Sushi, kött, grönsaker, fisk, skaldjur, flamberad banan. Mums!! Så, förutom att ta våra gäster till noodle Bull kommer ni att få följa med hit - för nu vet vi hur det funkar!
Eftersom gårdagen gick åt till att leta schampo och boll hann jag inte alls med det som var tanken, söka jobb och plugga så det är högsta prio det idag. Vet ni vad som händer då? Internet funkar högst bristfälligt, du kan inte kolla sidor med högupplösta bilder och ladda ner en fil kan du fetglömma. Då kanske man tänker att det är ju ett lokalt fel - gå någon annanstans där det är snabbare. Men så är det inte, idag är en sån dag då hela Shanghai är seg. De kommer tydligen lite då och då - man vet aldrig när och hur länge de varar.

Man ställs liksom inför helt annorlunda problemställningar här. Hemma har man problem som:
- Mataffären stänger för tidigt
- Tunnelbanan är sen
- Systemet har stängt när du vill att de ska vara öppna
- TV 4 Nyheterna som förstör söndagsfilmen

Här har man problem som:
- Mataffären har inte det du vill ha, eller det kanske de har - men de förstod inte din fråga så de säger nej
- Ibland funkar saker ibland inte - man vet aldrig när
- Man vet inte hur lång tid saker tar, att ta sig från a till b kan ta 15 min - men lika gärna 50. Det vet du först när du kommer fram


Skillnaden på dessa problem är att i Sverige kan man lösa dem genom att planera bättre, gå till affären tidigare, hyr en film och planera festen tidigare. Här vet du inte när problemen kommer, du kan bara förutsätta att de kommer och vara förberedd på att parera. Kom idag på att det är lite som att vara i ett Tetris spel, ibland kommer den en rak bit, ibland en som ser ut som en blixt, fyrkant eller liknande. Du vet aldrig när vad kommer, men när de kommer så lös det. Ibland skiter det sig - men det gör det för alla så det är bara att börja om på nytt. Tobias, jag vet att du skakar på huvudet åt denna liknelse, men jag tycker den var bra ;)

Eftersom det även ösregnar och är svinkallt idag tror jag faktiskt att jag helt sonika går och lägger in mig själv på ett SPA resten av dagen. Oavsett vad så vet man i alla fall att det finns ett SPA som är öppet runt i princip vilken hörna som helst! Och det är inte så lite bra!!



Squashbollar växer inte på träd

Det finns inga sopbilar i Shanghai. Det finns inte heller någon källsortering. Istället är stan full av samlare som cyklar eller går omkring med kärror och samlar skräp, de samlar på en sorts skräp, wellpapp, plats eller annan skräpsort. Antingen säljer du ditt skräp till dem för en billig peng eller så bara ger du dem det. Alltså det tar inte hela soppåsen, men ser du att någon samlar på plast och du har en tom vattenflaska kan du ge den. Vet inte vad de betalar för den men känns ovärdigt att ta betalat för sitt skräp..! När de har fått ihop tillräckligt med skräp åker de till soptippen och säljer det. Smart va, skapar ju grymt mycket arbetstillfällen! Idag när jag gick hem mötte jag dem som körde kvällsskiftet.



I övrigt har dagen gått åt till att leta schampo och squash boll. En hel dag tänker ni. Ja säger jag, saker tar lång tid här. Började med att jag bestämde mig för att byta fik att hänga på, behöver ett med bra uppkoppling så att jag kan plugga och söka jobb och tänkte att det måste ju finnas på fler ställen än ett. Jag åker till ett område jag spanade in i somras som såg riktigt schyst ut. Jätte god lunch men inget internet. Ger upp pluggeriet och jobbsökande för idag och går istället in på min to do lista. Nu befinner jag mig alltså i ett nytt område och skall hitta en sportaffär och en frisör/affär som säljer andra schampon än bara asiat schampon. Efter att ha gått lite vilse kommer jag fram till shoppingkvarteren (typ lika stort som hela Stockholm) och börjar leta. Efter fyra timmar går jag hem - utan boll och schampo. Chansar och går in i affären bredvid oss hemma, klart de hade både boll och schampo!

I morgon är sista kvällen med Henrik, efter gårdagen så har jag en känsla av att vi kan hamna på Copy market igen. Då ska jag också ha med mig pengar!




Var är alla som inte passar in?

Har funderat lite idag. Stan är full av människor, men man ser inga gamla heller handikappade. Blir nästan lite rädd när jag tänker på det, var har de gömt dem? Tar de "bort" dem från staden och flyttar dem till något hem utanför? De gamla kan jag förstå, de kanske inte har valt att lämna stan på grund av temot och priserna, men de handikappade... Vi pratade även om att man inte ser fattigdom här, genomsnittslönen ligger på ett par tusen i månaden så alla är inte jätte rika och många bor i de ruckelområden som finns här - men du ser inte vilka de är. Det här kanske låter lite konstigt, varför ska man se skilnad liksom? Men det är en lite konstig känsla, jämför det med många andra länder, där ser du ju på direkten vilka som har ett mysigt hem att gå till efter jobbet - här har du ingen aning. När expon var här så tillsattes en poliskor som gick runt på stan och sa till folk som hade pyjamas på sig att gå hem och byta om så att de såg lite mer anständiga ut. Finns det någon här som korrigerar så att allt ser någorlunda ok ut? Hur skulle det egentligen se ut?


Förutom att fundera över hur diktaturen Kina funkar så har vi hängt på Copymarket med Henrik idag. Jag och Tobias körde en ny taktik, vi gick dit utan pengar. Slutade med att vi båda hade ångest över allt vi inte kunda handla, men vi höll ju årt löfte om att inte handla i alla fall. Henrik däremot gick lös, det bästa var när han inte fick dem dit han ville prismässigt och bad dem "think about it and then we can dicuss it agian", som att det var små barn som inte hade gjort som han ville och nu skulle sona för sitt brott. Jätte kul!

I går var vi på kräftskiva med Svenska Handelskammaren, varför måste allt som är Svenskt bli kul när man är utomlands? I kräfskivehäftet fanns sånger som Ekorrens satt i granen, den här båtsången "en liten båt båt båt, på sjön jag styrde..." med. Jag tycker inte att det är kul. Festen började kl 18, klockan 21 däckade de första och sen gick det bara utför. Men, är det kräftskiva så är det och som sig bör regnade det!


 

 


Noodle Bull

Missade att skriva det sist, men på massagestället så får man typ som en dessert när de masserar en. Tror jag har listat ut att det är följande, 1 bit drakfrukt serveras tillsammans med en blandning av mangopure (med bitar) & kokosmjölk. Över detta stör man grapfrukt eller liknande. Det är så gott, vet inte vad jag längtar mest efter - massagen eller den!



Skräddaren var en flopp, de hade till och med sytt en av skjortorna i fel tyg - rätt uppenbart fel kan man ju tycka. Här var det dock Tobias som fick en utskällning och när ärmarna visade sig vara för korta så sa hon "rör inte så mycket på dem". Vi letar vidare efter nya skräddare och hoppas på bättre tur. Kineser blir så arga när man konfronterar dem, i Sverige vill vi ju göra en bra affär och få kunden nöjd - så klart till ett pris som gör en själv nöjd också. Här ser man mest; vilken affär kan jag dra in fortast och enklast - den tar vi. Skit i om kunden inte blir nöjd och aldrig mer kommer att komma tillbaks, vi har i alla fall tjänat några kronor just nu.

Alla som kommer hit kommer att få följa med på en lunch på Noodle Bull. Högst opretentiöst ställe, men vilken nudelsoppa, 35 kr och du är nöjd för resten av dagen. Erik var inte lika exalterad som jag och Tobias, det var ju nudelsoppa liksom, hur spännande kan det bli. Nej det kanske inte är så spännande, men då ska det kanske tilläggas att att vi båda verkligen gillar nudlar, till exempel de 3 kronors nudlarna du kan köpa hemma, sjukt goda!





Kineser har en del sjukt onödiga grejer, men även en hel del smarta grejer - eller vad gillar ni denna ihopfällbara cykel?




Fredagsmys på kinesiska

Igår fick vi en ny idol - chauffören Ryan! Vi var hos Polisen i går igen, kom dit vid 11 och det var jätte mycket folk. Ingen parkering fanns så långt ögat når, då ber Ryan en person flytta på några konor, parkerar där gör tummen upp och säger ok. När vi kommer in till polisen tittar sig Ryan sig omkring, det är jätte mycket folk - säkert 150 pers i kö. Då går han fram till en kassa gör tummen upp och säger ok ingen. Han ger henne våra papper, gormar och skriker lite. Springer och kopierar lite, ler till, gör tummen upp och säger - ok. Klart! Tog oss 15 min så var vi klara, nummerlappskön hade hunnit med 2 nummer, stackars dem.

Hittade en mataffär med lite annat än torkade räkor och alger i går så igår blev det middag hemma och istället för Beck på TV 4 blev det fotmassage. Det är vårt nya fredagsmys, jag dör så skönt det är.

Idag kan bli en mycket bra dag; Tobias ska hämta ut sina skjortor hos skräddaren - flipp eller flopp, det återstår att se. Lämnar rapport i eftermiddag! Men innan det ska vi spela lite squash! Jag får spela med Tobias tills han hittar någon bättre för enligt honom är jag inte en tillräckligt stor utmaning för att det ska vara riktigt kul. Herre gud, ge mig lite tid, har ju bara spelat två gånger i hela mitt liv! Innan nyår har ni ett inlägg med informationen att jag slagit honom, vänta ni bara!





Disktrasor & tandkräm - lycka i en ICA-kasse!

I går kom Tobias bror Henrik hit. Man vet ju inte vad man kommer att saknar så här när man flyttar, men ganska så snart insåg vi vad det är som vi verkligen inte hittar här: disktrasor och tandkräm. Sjukt va! Tandkräm finns ju här, men kineserna har en något högre toleransnivå än vi för ohälsosamma medel så just tandkräm lockar inte att köpa här. Disktrasor däremot, det är ju verkligen något man tar för givet hemma. Inte har väl ni någonsin funderat på vad ni skulle göra utan disktrasor. Men tänk er tanken, om ni inte fick använda en disktrasa på 14 dagar, hur skulle det se ut då? Här jobbar man mycket dukar, man våttorkar inte inte så mycket - syns det inte så jätte mycket så finns det förmodligen inte. Så lyckan var ju fullkomlig när Henrik kommer och möter oss på stan med en ICA-kasse full av disktrasor och tandkräm!

Nästa som kommer hit: Tobias önskar sig salta pingviner, jag skulle vilja ha flingor.

Idag har det varit full rulle, Tobias har varit i Wushi - en stad ett par timmar här ifrån där det ligger massor av fabriker, och jag har sökt jobb (ett heltidsjobb i sig) och träffat skolor där man kan läsa kinesiska. Har även kommit överens med målaren om pris och storlek, om ett tag så hoppas jag att han levererar en identisk kopia av nedan, måtten 1x0.8m för 600kr!



Till middagen träffade vi Henrik och hans kompisar på Ericson, vi åt världens starkaste mat. Som att det inte var varm innan..! Nu håller Tobias på att installerar vår rauter, man skulle kunna likna det vi en blind som spelar charader, det går sådär. Men jag säger inget, då kommer han bara be mig fixa det, och det skulle med alla säkerhet gå lika dåligt. Var är min bror när man behöver honom?

I morgon inleds Visum; del 2. Cliffhanger på den va!



I händerna på ovissheten

Idag skulle vil fixa vårt visum. Det är lite spännande, det är inte riktigt någon som vet hur man gör det och vad som går och vad som inte går. Så kan det ju inte vara tänker ni. Men jo, så är det! Vi började med att åka till polisen med Nefabs chaufför Ryan, lovar er en bild på honom någon dag - han är stört skön, han har en frisyr som gör hans huvud helt äggformat och idag var han nyklippt så idag var han extra ägglik. Han pratar knappt engelska och säger mest ja eller upprapar det sista ordet man sa och nickar, privat så har han ett förtag som arrangerar bröllop och drar in massa pengar, men hela dagarna sitter han i en bil för Nefab för ett par 1000 i månaden..!

Hur som, vi kommer dit vid 8.40 och då de inte öppnar för än kl 9 var det kö, Ryan bad oss ställa oss i kön medan han själv gick fram till dörren. Där stod han tills de öppnade, då tittar han på oss, gör tummen upp och springer in före hela kön upp till automaten där man tar nummerlappar. När vi kommer springande upp för rulltrappan står han där och säger "number 5" och ler stort.



Hemma bad ambassaden oss fixa ett utdrag från skattemyndigheten som visade att vi bodde på samma adress efter som vi inte är gifta. Har undrat hur 17 kineserna ska fatta vad det pappret betyder, lgh 101 liksom. Hur ska de förstå att det betyder appartment 101? Men nu behöver jag inte undra längre, nu vet jag - de förstår inte vad det betyder. Så vi lämnade polisen och åkte till Sveriges ambassad här, där träffade vi en klippa som sa att efter Expon så vet man inte riktigt vet vad det är kinesiska polisen behöver för att kunna godkänna visum, H&M och Tetrapack klarar sig med en lapp, medan exempelvis ABB inte klarar sig med samma papper. Säger ju det, jag tror ju nästan inte på det själv, men jag såg ju henne visa alla olika varianter som fanns - vissa funkade ibland, ibland inte. Hon ska i alla fall fixa lite olika varianter till oss så ska vi göra ett nytt försök hos polisen på fredag! Fortsättning följer...

Många kineser, oberoende ålder, går runt i pyjamas. Den ska gärna gå i bleka färger, tjejerna jobbar mycket fjärilar, blommor och så klart Hello Kitty medan killarna mest har randiga i blåaktig nyans. De är alltid väldigt väl strukna och rena så hade det inte varit för den uppenbara pyjamas formen så hade man kunnat ta det för en mysdress. Jag nu fått förklaringen till varför man väljer pyjamas. Det finns mycket demoner, drakar, andar och andra övernaturliga fenomen i den kinesiska tron. Dessa monster kommer fram i mörkret och då måste man gå ut och kriga mot dem för att de inte ska ta över, dessa krigare har ju då varit vakna hela natten så de måste få vila på dagen. Så de som går och kring i pyjamas är alltså de som har varit ute och krigat hela natten. Känn på den förklaringen, rätt självklar va!



Kanelbullar, hur gott är det inte egentligen!

Lovade ju er en tunnelbanebild. Igår eftermiddag (röddag i Kina) skulle jag och Tobias åka hem. Detta är alltså en helt vanlig mängd människor en tid som inte är rusningstid. Det värsta jag vet hemma är folk som inte kommer i tid, jag tycker verkligen den är respektlöst. Efter två veckor här har jag varit 45 minuter sen till en middag och 30 min sen till en fika. Tricket är att tänka att allt tar dubbelt så lång tid som du tror, har lärt mig det nu. Stackars hon som fick vänta på mig i 45 minuter för middag, hon kan ju inte ha fått en första bra intryck..!



Men tala om punktlighet, vad gillar ni detta. Mitt tåg kommer om 40 sekunder och sen kommer det ett nytt om 6 min och 28 sekunder. Och de kommer när de ska. På sekunden. SL, där har ni något att sträva mot!!



Hemma har jag tänkt flera gånger att jag tycker att syrianska, turkiska, afrikanska osv föreningen är fel - de måste ju träffa oss infödingar för att komma in i samhället. Jag var därför inte helt bekväm idag när jag träffade Svenska föreningen för en förmiddagsfika för nyinflyttade. Först och främst kände jag mig obekväm för att jag verkligen inte är sugen på att bli en del av kineserna, jag vill vara som jag är - och det är långt i från kines. Förmodligen så som syrianerna känner för oss svenskar. Sen var det jätte trevligt att de ordnar träffen idag och det var trevligt, de hade verkligen ansträngt sig, bakat bullar och så - men kände mig inte helt hemma där. Hur gärna jag än vill kan jag inte identifiera mig med de som har chaufförer, hemhjälp på heltid och bara pratar om ideellt arbete. Som tur var var det några andra där som också kände sig malplacerade så de ska jag äta lunch med i veckan! Det är väl allmänt känt att jag dömer folk innan de ens öppnat munnen och det kanske inte är den bästa egenskapen som ny i Shanghai. Men nu är det så det är, och det ska nog gå bra det här ska ni se! På lördag ska jag på kräftskiva, på sådana tillställningar brukar det vara kul människor!

Idag visar sig Shanghai från in allra bästa sida, 28 grader och strålande sol! Tydligen ska det vara såhär fram till november typ, kanske inte så här varmt, men shortsväder och sol! Me like!!




En röd måndag

I morse när jag kom in i vardagsrummet möts jag av denna syn. Tobias har nu klarat bana 1 och det är 100 % koncentration som gäller. Fick prova, var faktiskt rätt kul - lite inne på att köpa min egen nästa helg.



Dagen spenderade vi på "Painter's street", en liten gata full med målare. Hittade inget som vi föll för direkt, så ikväll ska vi sitta och kolla runt på nätet och be en kille kopiera till oss. Vi är mest inne på Andreas Englund som vi såg på Lymar hemma http://artofdala.com/portfolio.html jag gillar mest den där Fantomen är ett barn som rider på en hund, hästkapplöpningen med en dalahäst och den när han flyger över stan men byxorna nere. På eftermiddagen gick vi till copymarket och köpte ett squashrack till mig, sen spelade vi en match. Min rumpa! Musklerna sticker redan, kommer inte komma upp ur sängen i morgon.

Egentligen skulle vi titta på film ikväll, vi hade tagit med oss några svenska filmer - typ Jönssonligan, Sällskapsresan och så Den bästa sommaren. Öppnar fodralet och... ingen film!! Då har jag lagt filmen i ett annat fodral som såklart är kvar hemma. Hatar när andra gör sånt.

Vi har äntligen kommit till en mataffär så vi kunde laga middag hemma ikväll. Dock har vi inte riktigt hittat utbudet vi är vana vid så dagens middag blev helt enkelt nudelsoppa! Ganska så god för att vara första gången!


Bland de första bilderna jag la upp var på en hiss där våning 4, 14, 24 osv inte fanns pga att nr 4 betyder död. Vårt hus är rätt internationellt så här har man även tagit bort våning 13. Jag vet inte, men fattar man inte att man bor på våning 13 när man här bor på våning 15? Är folk så lättlurade?


Matkoma är en lyx

Igår hade vi en riktig "svensk man & fru i Kina dag" Tobias var på golfbanan, jag shoppade och gjorde manikyr!



På kvällen åt vi så mycket mat att vi var nära att sprängas. Matkoma är ju något man utsätts för lite då och då i Sverige, överlag en rätt obehaglig upplevelse för man vill mest lägga sig raklång och stöna högt, typiskt sett kommer den ofta i samband med att man klämt en stor pizza, ätit världens största portion gräddsås eller pasta. Eftersom man varken äter vidare mycket grädde, kolhydrater eller kött här så upplever man inte matkoma, konstig känsla att beskriva. Man är mätt, men man skulle alltid kunna äta lite till. Anna Skipper skulle väl säga att det är den perfekta mättnaden, men igår kände vi verkligen för matkoma. Få gå och lägga sig proppmätt. Som vi lyckades!!


Tunnelbanesystemet är kanon här nere, grejen är bara den att man är aldrig ensam om att nyttja det. Som i torsdag, då skulle Tobias testa att åka tunnelbana istället för taxi till jobbet, när han ringde efter 20 minuter trodde jag det hade hänt en olycka. Han lät helt förstörd i telefon. Men det var ingen fara, det var bara utsatts för tunnelbana i rusningstrafik här. Ska försöka ta mig ner i rusningstrafik och ge er en bild. Men tills vidare kan ni spana in rulltrapporna på tågstationen, krävs en del folk för att man ska välja att bygga 6 (!) filer!


Hot pot for beginners

I går var ju Calle & Maria här, vår pool visade sig från sin allra bästa sida. Vårt område som i dagsljus är en byggarbetsplats såg helt plötsligt himla coolt ut!



Efter poolen hade showat loss gick vi ner på stan och åt middag, tyvärr bjöd inte stan på sitt bästa jag då dimman låg tät men de var nöjda ändå och det är ju huvudsaken! På grund av bildrättigheter så får vi inte visa Calles ansikte, men för er vetskap så ser han gl ad ut på bilden. Jätte konstig känsla när då åkte hem, de åkte hem till Sverige, och vi åkte hem till vår gata här... Tror det var första gången vi insåg att vi faktiskt bor här.



Lördagen började med att Erik, Tobias kollega kom och lämnade våra vinterkläder som vi lämnade hos honom i somras, sen bar det av till skräddarmarknaden för skjortuppsyning. Har vi tur har ni tur för då har vi en bra skräddare vi kan rekommendera när ni kommer hit! :) Förutom skjortor så köpte Erik & Tobias varsin radiostyrd helikopter, efter köpet så pratade de mest om vilka rutter som skulle vara mest utmanande att köra i lägenheten. Nu har det gått 10 timmar sen Tobias köpte den och han har fortfarande inte kommit till rutt 1 så kan han nog underhålla sig med den där ett tag.



Efter helikoptern så köpte vi något jag aldrig trodde vi skulle köpa. Men då vi verkligen vill utnyttja får grymma pool som vi har här så var vi tvungna att köpa varsin badmössa! Jag säger inget mer gällande detta, bilden får tala för sig själv.



Efter vår simtur (hela 40 min, helt slut) stod middag på schemat, eftersom vi fortfarande inte har hunnit till en vettig mataffär så var det restaurang/take away som gällde. Det ligger mest lite suspekta restauranger där vi bor, tror jag måste bli lite mer kinesifierad innan jag väljer en av dem. Så vi gick något kvarter bort, och där hittade vi den: Den mest fantastiska hot pot restaurangen jag varit på. (Bör kanske tilläggas att jag bara varit på en på Tegnergatan innan, men ändå.) Den var så himla mysigt, personalen var så hjälpsam och förklarade allt, maten var så god, till och med vinet var gott - och då är man glad, för det är sällan det händer här! (Dock rättfärdigar bilden absolut inte stämningen - inte Tobias fel, han är snygg som vanligt, men foto i mörker med mobil är inte helt bra)


Finger Licking Braised Pork Flavor

Kineser byter ofta bort sit kinesiska namn till ett mer europeiskt. På Nefab började det en kille som hade valt namnet Erik, grejen var bara den att det redan fanns en kille (svensk) på kontoret som hette Erik. Jätte jobbigt tyckte kines Erik, så han gick och bytte namn. Nu mera heter han Cosmos. Av alla namn, undra varför han valde just det.

Calle & Maria är här idag så vi har åkt runt i stan och kollat, bland annat var vi i en part från 1500-talet. Ni behöver inte planera in den på ert Kinabesök, typiskt ripp off skulle jag säga.





Skulle köpa lite chips till kvällen, hade sån himla beslutsångest i affären. Vilken smak skulle ni välja?
Green cucumber flavor, Hot & sour fish soup flavor eller Finger Licking Braised Pork Flavor.





Jag köpte inga chips.

Erase and rewind

Vissa dagar är det ju helt klart inte meningen att man skulle vakna på. Idag är en sån dag.


1. Livet som hemmafru innebär att man måste fixa allt hemma. Detta inkluderade gå till internetstället och betala. Det är inte jätte långt dit, men tillräckligt långt för att det inte ska vara nära. Fram tills nu har vädret varit jätte bra, men idag har det varit för fuktigt. Så gick ju inte att gå snabbt för då droppade det från pannan. Känner att jag inte lyckas förmedla hur jobbigt det här var - men det var jätte jobbigt.

2. Jag har gått till ett riktigt suspekt ställe för att låsa upp min telefon från Telia. Har gått bra fram tills nu då jag skulle uppdatera den. Då hängde sig hela skiten och jag kunde inte ens sätta på den. Eftersom vi fortfarande inte har internet hemma så satt jag på Starbucks och gjorde detta, mitt i haveriet så dör såklart datorn eftersom jag inte hade laddaren med mig. Klockan var 12 och klockan 13 skulle jag möte Calle & Maria för en dag i Shanghai, sket sig fullständigt då jag var tvungen att fixa telefonen. Ni kanske inte tror att det är så stort problem att vara utan mobil, men det är det för där har jag in app så jag kan förklara för taxin vart man ska - utan den är jag än så länge förlorad.

3. Jag tar mig till Appel Store för att se om de kan hjälpa mig. Hela tiden i taxin tänker jag ju att det här är ju fullständigt meningslöst för de kommer ju inte fatta ett dugg vad jag säger. Men LYCKA, alla där pratade klockren engelska och efter en halvtimme förklarar de att nej, din telefon har helt tappat tron om livet. Den går inte att rädda. WTF!! Jag tar min telefon och knatar ner till stället där de först låste upp min telefon, de kunde inte heller göra något då något var på svenska och inte lirade med kinesiska. Tobias föreslår lite ödmjukt att jag ska vänta med att köpa en ny telefon så kan han göra det i USA när han åker tid. Tackar som frågar, men hur ska jag klara mig i 6 veckor utan telefon hade du tänkte dig älskling? Det slutade med att jag fick punga upp för en ny telefon, är ju jätte kul i vanliga fall med nya saker. Men idag gläds jag inte pangmycket.

4. För att få allt att funka behövde jag hitta ett ställe med internet, klart som f*n Shanghai monsunen bestämde sig för att komma precis när jag klev ut ur affären. Klockan är nu kring 16 och rusningstiden börjar, jag ger upp. Jag vill bara hem. Att hitta en taxi i rusningstid på stan är som att hitta en nål i en höstack. När det regnar i rusningstrafik är det som att hitta.. något ännu mindre i något ännu större. 40 min i ösregn och jag får en taxi, 40 min senare är jag hemma.

Ikväll ska jag på middag med en främling, ni anar inte hur laddad jag är.

Jag tappar hakan lite varje dag

Varje dag händer det något konstigt här. Här kommer gårdagens Kines. Alex, Tobias kollega, kommer ut från hissen på jobbet. Då vänder sig en kines om, i näsan har han en sax. Han tar ut saxen, tittar på sitt fynd, tar upp en tändare och tänder eld på fyndet. Rycker lite på axlarna och går därifrån. Allt med den här historien är bara sjuk och osmaklig, hoppas bara att det var hans egen sax så det inte var typ kopiatorrummets..!

Jag trodde att alla sydde upp allt möjligt här, men så verkar det inte vara. Men måste ju prova i alla fall, finns ju en delskräddare och alla kan ju inte vara dåliga..! Något som folk däremot gör är att låta tillverka skor. Så i går sydde Tobias upp ett par skor. Meddelar den 21/9 om det blev flipp eller flopp!



Precis där vi bor ligger det en KFC, igår när vi gick hem tror jag det fick veckans leverans med kycklingburgare. Vet inte vad hälsovårdsnämnden skulle säga om kylkedjan där, men jag garanterar att den var väldigt bruten.



I dag kom Calle & Maria hit så ska guida runt dem i stan lite, får se hur det går - har de läst om än bara en sida ur en bok om Shanghai så vet de mer än mig. Har dock hittat några hål i väggen ställen som är lite kul!

Lyckades även fixa gymkort i dag så nu kan man börja träna också, har dock varit rätt skönt att helt sonika kunna strunta i träningen för att man inte har haft någon stans att träna. Det är inte så att man går ut och springer på gatan här direkt. Dels för att du garanterat blir påkörd och två för att luften är så dålig att du skulle tuppa av om du tog ett djupt andetag. Vårt gymhus är kanon, ett gym, en simbassäng, 2 squashbanor, ett biljardrum, såklart ett kareokerum (som man tydligen måste boka för det är väldans poppis) men det roligaste är nästan att vi har 5 bowlingbanor. Så ni som kommer hit, förbered er på kinesisk discobowling!

Bilder!

Äntligen har jag kommit åt ett snabbare internet! Så nu kommer de senaste dagarnas tänkte bilder i en klump. Tyvärr är jag inte jätte bra teknik så kan inte få dem i kronologisk ordning och med jämna mellanrum, men jag menar man kan ju inte få allt!

Vi börjar med morgonens problem. Tanken var ju att vi skulle ha en städerska ett par gånger i veckan eftersom det blir smutsigt så otroligt fort här. Men kineser är lika bra på att städa som jag är på teknik så jag tackade nej tills vidare. Har ju ändå rätt mycket fritid här nere så..! MEN i morse skulle jag tvätta fönster. Vi har 2 rum med fönster så som bilden nedan, ca 2,5m långt, och vardagsrummet har det dubbla. De fönster som går att öppna, med öppna menas fälla ut dem 15 cm, är det lilla på vänster hörna samt det längst upp till höger. Kan ni då förklara för mig hur man ska tvätta fönstren på utsidan? Har en lång fönstermopp men eftersom öppningen är så smal kan jag ju inte vinkla den... Lyckades bara tvätta de som är under fönstren man kan öppna så nu ser det ännu värre ut för förut var ju allt jämnt smutsigt, nu ser man ju verkligen hur skitiga de andra är..!



Kineser tvättar väldigt mycket. Det hänger alltid kläder ut från fönstren och balkongerna oavsett vart i stan man är. Men igår var det någon som hade varit högst kreativ. Förmodligen hade de inte stor yta nog utanför lägenheten för att vädra täcket så det spände upp det mellan två lyktstolpar i en rätt trafikerad korsning. Typ som att jag skulle vädra mina sängkläder i korsningen Valhallavägen/Odengatan.



Ni kanske undrar hur det går med vårt internet. Idag ska jag gå och betala så har vi tur har vi det innan nästa vecka är slut. Kineser ÄLSKAR tecknat, helst Hello Kitty och Transformers tror jag. De kan köpa svindyra bilar, typ Ferarris, håll i er nu. Då BRODERAR de Hello Kitty eller Transfomers i sätena, och sätter på klisterdekaler på utsidan. Det finns absolut INGENTING i den handlingen som jag förstår! Om ni gör det får ni gärna förklara. Detta avspeglar sig även vid viktiga tillfällen som att signa kontrakt, vid tecknande av internet blev vi ombedda att signa med pennan på bilden. Det är en sån penna pappa köpte till mig på sina resor, då var jag typ 5 år.

Vi var ju på IKEA i helgen, man ska inte åka dit på helgen. Var rätt mycket folk.
Skrev ju att de äter otroligt mycket när de är på IKEA. Tyvärr lyckades jag inte ta en bild på familjen som skällde ut sin son för att han inte åt upp den tredje rätten. Men om man inte vill ta flera tallrikar kan man blanda, det är också helt ok. Eller vad säger ni om köttbullar, kinesiskt bröd (kan inte riktigt förklara vad det är men det är typ en blandning av marsmallows och bröd fast det smakar ingenting) och kyckling vingar. Till det känns det självklart att avsluta med en wook. INTE.
'

Måste hitta lite grejer till lägenheten. Hittade då en affär som sålde lampfötter gjorda av ledningar/rör. Skitcoola. Tyckte de påminner lite om Uppfinnar Jockes assistent.


Så, där var de senaste bilderna! Kul va!
Igår var vi ju på middag med vår granne, dokumentärfilmaren Pablo. Jätte trevlig. Men har insett hur mycket jag stör mig på ett viss beteende vid restaurangbesök. Om du som läser detta beter dig såhär så behöver vi inte prata om det när vi ses, bara du inte gör det när jag är med. Egna företagare kan ju dra av moms och så via företaget, typ restaurangbesök - faller ju rätt naturligt in under representationskontot. Så när man är ute och äter och har betalt så ska de alltid fråga "är det ok om jag tar kvittot?" Jag är inte dum i huvudet - fattar ju att de vill ta middagen på företaget så har de ju tjänat på den typ. Men snälla, så kan man väl gör när man verkligen är med jobbet, eller kanske sin familj. Inte när man är ute med vänner. Även fast jag gillar någon som vän vill jag inte att personen ska tjäna pengar på mig på min bekostnad. Så betedde sig Pablo igår. Dessutom bjöd jag och Tobias honom på middagen. Snåla och giriga människor, gör er inte besväret - jag genomskådar er!

Inga bilder i dag heller!

Bilder efterfrågas. Jag kontrar med att efterfråga snabbare nätverk. Så den dagen jag har snabbare internet kommer ni att få se bilder :)
I dag är Tobias på något möte i staden bredvid Shanghai, Nanjing. En liten stad med 8 miljoner invånare. Själv försökte jag leta reda på blomstermarknaden som enligt kartan såg ut att ligga ca 15 mins gångavstånd från oss. Efter 2 timmar gav jag upp. Tror inte att den finns längre.

I dag ska vi lyxa till det med massage, längtar, och sen ska vi äta middag med våra nya granne Pablo. Han är hemma man, bara det är ju lite kul, men det som är jätte kul är att han är dokumentärfilmare. Coolt va! Han måste ju ha hur mycket som helst att berätta! I helgen är vi lite inne på att åka till Hong kong så eftermiddagen ska spenderas åt att leta rätt på några billiga biljetter och hotell där!

Har börjat ta tag i jobbsökandet, känns som att man säljer sig själv. Ta mig för jag är bäst kan man ju inte säga, även fast det är det jag menar..! Har i alla fall lett till en middag på torsdag och förhoppningsvis kanske jag träffar en kompis om det inte leder till jobb :)

Att köa är en del av livet.

Har helt missat att berätta om vårt läkarbesök. Och det är för jag helst vill förtränga det, kinesisk logik är inte min tolkning av logik. Men idag var jag och skulle fixa Internet och då slogs jag av logikproblemet igen.
Så här går ett läkarbesök till
De säger att de har bokat en tid åt dig. Skönt tänker du. När du kommer till läkaren inser du dock att alla har bokat samma tid som dig, för man kan bara boka tid varannan hel timme. Så vi hade blivit bokade klockan 13, då är det fullständig kaos till 14, sen börjar saker reda ut sig. Då hade jag blivit slussad till 3 olika hus:

Hus 1. Här fick bara killar vara, fast det var massa tjejer så vet inte varför just jag inte platsade
Hus 2. Blev hänvisad hit men blev vidare visad till hus 3
Hus 3. Nu hade jag äntligen kommit rätt!

I hus 3 fanns 3 olika kassor. Självklart skulle man passera alla.
Kassa 1: Här skulle du bara visa att alla dina papper var med
Kassa 2: Här stämplar de dina papper ok
Kassa 3: Här tittar de på dina stämplar och skickar in dig i en lång korridor.

Korridoren bestod av ett antal rum, först fick du ta av dig på överkroppen och sätta på dig en morgonrock. I korridoren gick sen alla omkring i lika dana morgonrockar in och ut i alla rummen. Instruktionen du fick var "Go in to all the rooms" ok... så man tog det rummet som hade minst kö och i rummen utsattes man sen för allt ifrån blodprover till såndär där graviditetsundersökning.

Totalt tog tiden på sjukhuset ca 3 timmar, var av underökningen ca 15 min. Jag hade alltså köat i 2 timmar och 45 min.

Ansökan om bredband
Jag vill att man har med sig att det här är ett företag som levererar digitala lösningar.
Jag följer med vår mäklare för att fixa detta då de inte finns en normal bokstav i lokalen. (Det går inte att ansöka via internet.) Vi köra (såklart) i ca 40 min, sen går vi fram till kassan och gör vår beställning, allt skrivs på datorn, skrivs ut, och arkiveras i tre olika högar. Sen säger min mäklar som att det vore världens mest naturliga sak "Okej, jag ringer dig i morgon så får du komma hit och betala" Eh va, kan jag inte betala när jag gör min beställning? Nej, för då ska min beställning skickas med snigelpost till faktura enheten, som sen ringer för att meddela att de har tagit emot min beställning och jag kan få komma in och betala (man kan inte betala via internet). Efter att jag har betalat bokar de en installatör som kommer hit.

Total tid för att bara få betala: 24 timmar.

När ska man skratta och när ska man gråta liksom..!

Shanghai Beach resort

I helgen åkte vi till IKEA igen, om ni tror att ni har sett en folksamling kan jag berätta att det här var en folksamling i en klass för sig själv...! Hela varuhuset var en enda lång kö - och ALLA skulle äta. När kineser besöker iKEA äter de inte en portion, alla tog minst två rätter och en efterrätt. Det här gällde även alla, barn på 4 år som gamla. Alla skulle de klämma i sig så mycket det bara gick. Vi satt bredvid en familj med en son på ca 6 år, han fick en utskällning för att han inte åt upp sin soppa efter att han hade klämt 1 tallrik köttbullar och en tallrik spagetti och köttfärssås..!
I övrigt har vi mest flyttat in och fixat sådana kul grejer som dammsugare och luftrengörare. Har även varit på middag med Nefab både fredag och lördag, jätte trevligt!

Lyckan var dock igår, söndag. Vi var sugna på massage och hade blivit visade ett jätte bra ställe men det låg lite långt i från där vi flyttat så vi gick ut på gatan för att hitta ett nytt ställe. Hittade ett precis runt hörnan från oss, Shanghai Beach resort, som av entrén att döma såg ut att ge både happy ending och diverse suspekta erbjudanden. Men vi gick ner för trappen för att se vad de hade. LYCKA!! Vilka jäkla ställe, supermysigt och jätte bra. Hade det legat i Sverige så hade de fått alla designers och trevlighetspriser som finns. Och vilken massage sen!! Kommer lätt gå dit så fort jag har det minsta tråkigt. Men entrén alltså, de måste jobba på den.

Idag får vi vår madrass till sängen - längtar så tills vi går och lägger oss ikväll!!

Flytt!

Igår fick vi vår lägenhet! Gick lös på IKEA det första vi gjorde, dock måste vi dit på lördag igen - de har kräftskiva hela veckan!






Idag har jag och vår chaufför flyttat in! Vår vakt är så söt, han följer med upp i hissen hjälper oss att bära och känner på möbler och saker och säger ahhh och nickar hela tiden. Jag har nog blivit rätt ICAfierad de sista åren så såklart har jag rekat lite mataffärer här i krokarna, måste säga att de har en riktigt störd prissättning. En stor laxsmörgås kan kosta 20 kr, medan en burk cola 40 - på samma ställe. Smör kostar kring 40 och vin får du inte under 150kr. Nudlar och ris är såklart billigt men annars skulle jag säga att mat i affären är dyrare än hemma.

Ikväll ska vi på middag med några från Nefab och lika så i morgon - men innan de ska vi ju då klämma in en kräftskiva på IKEA!

Vi har gjort en guidad tur video som jag tyvärr inte lyckats få upp här, men vi mailar den om vi lyckas med det - internet är allt annat än pålitligt så tunga filer kan ibland göra att det hänger sig.


Trevlig helg!

Måste lära oss kinesiska!!

Hemmafru lunchen var trevlig! Efter lunchen åkte vi till blomstermarknaden, det du inte kan hitta där är nog inte värt att ha. Eller så är det tvärt om - allt du inte visste att du behövde fanns där. Blommor, våffeljärn, möbler, bestick, katter, fiskar, tavlor, insekter, statyer i alla storlekar och så klart krukor. Krukor i alla former, färger och storlekar. Men eftersom vi bor på hotell blev det ingen shopping.

Hon jag gick med på blomstermarknaden var svensk men pratade flytande kinesiska, det är inte alls många som ens vill lära sig kinesiska av alla svenskar här nere men vi har i alla fall gett oss 17 på att vi ska fixa det. Tobias har gett det 3 veckor, sen ska ha kunna beställa en taxi över telefon. Jag ska kunna gå in i en affär och säga "jag vill ha xxx sådana" innan veckan är slut. Får se hur det går med det. Har i alla fall anmält mig till en intensiv kurs med start 26 september, med tanke på vad det kostar att läsa kinesiska så hoppas jag att jag är fullärd efter 5 veckor..!

Verkar som att vi har en natt till här, jag säger inte Bingo! Det gör ont att sova! Men frukosten är kanon. I morse åt Tobias pannkakor i tre olika former, en tunn vanlig, några plättformade lite tjockare och en jätte tjock trekant.

Igår var vi på middag med Collin (Tobias kompis från Singapore som också jobbar på Nefab) han tog oss till en lokal kines och maten var kanon!! Kan dock inte redogöra för vad vi åt, men typ ris gelé med jordnötssmör och gurka, söt korv, en oklar del från kycklingen, omelett med soltorkade betor och massa massa mer!!


RSS 2.0